OVER DE CURSUS:
 
   
   
   
 
 
   
   
   
     
 
DE WORKSHOPS:
 
   
 
Am / Asus2 / Em / E
 
     
   
 
Dsus2 / Dm
 
     
   
 
C / G7
 
     
   
 
E7 / A7
 
     
   
 
D7 / A / Amaj7 / Dmaj7
 
     
   
 
D / G
 
     
   
 
Fmaj7 / F
 
     
   
 
C7 / Cadd9 / Cmaj7 / B7
 
     
   
 
Het Powerchord
 
     
   
 
Doorschuifakkoorden:
klein / groot
 
     
   
 
Doorschuifakkoorden:
klein7 / groot7
 
     
   
 
Doorschuifakkoorden:
majeur7
 
     
   
 
9-akkoorden
 
     
   
 
Sus4-akkoorden
 
     
   
 
Verminderde &
half verminderde
 
     
   
 
Vermeerderde
 
     
   
 
Slash akkoorden
 
 
 

© 2004-2008 Mark Fontaine

WORKSHOP I : Am / Asus2 / Em / E
Een afdrukbare versie van deze volledige wokshop downloaden (pdf)

We raden alle beginners aan om de inleiding eerst zorgvuldig te bestuderen.
Daar leer je alles over het gebruik van deze cursus en alle gebruikte symbolen.
Kijk verder goed bij elke oefening hoeveel sterren ze heeft. Hoe meer sterren, hoe moeilijker ze is. Indien je de cursus chronologisch volgt, kies dan bij elke workshop eerst de oefeningen met de minste sterren. Later kan je ook nog terug de moeilijkere doen, wanneer je een paar workshops verder bent :-)


Een beperkte repertoriumlijst met liedjes die je na elke workshop kan spelen kan je vinden via volgende link: http://www.akkoord.be/cursus_pdf/akkoord_repertoriumlijst.pdf
De liedjesteksten met de akkoorden erbij kunnen we hier helaas niet aanbieden omdat deze auteursrechtelijk zijn beschermd.
 
Am Asus2 Em E
  Download alle akkoordgrepen uit onze cursus om af te drukken! (pdf-formaat)

Deze eerste akkoorden speel je helemaal vooraan op de hals van je gitaar, in de eerste vakjes. de bovenste witte lijn op de tekening in bovenstaande diagrammen is de brug.
Oefen in elke workshop de akkoorden eerst in combinaties, bvb.: Asus2 - Em en als dit lukt bvb. Am - E. Onmiddelijk de vier akkoorden door elkaar oefenen kan verwarrend zijn.

Soms kom je ook de term "add9" tegen ipv "sus2":
9 wil zeggen, een octaaf plus een secunde
2 wil zeggen, plus een secunde
In elk geval komt het erop neer dat naast het akkoord een 2 erbij komt als akkoordnoot, omdat je na een octaaf op dezelfde noot terecht komt. Add betekent toevoegen Sus betekend uitbreiden.

 
  Oefening A
 
Om de akkoorden "Am" naar "Em" in schema 1 af te wisselen kan je best eerst de eerste (wijs) vinger loslaten vooraleer je de vingers een snaar lager (= lager klinkend) verplaatst. Wanneer je in deze oefening "E" & "Am" afwisselt kan je best alle vingers samen één snaar naar boven zetten.
Over het lezen van de ritmes: Luister hiervoor aandachtig naar de voorbeelden. Probeer dan zonder dat je daarvoor muzieknotatie moet kunnen lezen om de verschillende op- en neerslagen te horen. Tel hiervoor goed het aantal slagen die je nodig hebt. Kijk aandachtig naar de symbolen voor op- en neerslag. Imiteer dit eerst een aantal keren afzonderlijk tot het lukt. Blijf ook steeds vergelijken met het audio voorbeeld.
Slagritme:
Oefening:
 
Am
Asus2
Am
Am
Em
Em
E
E
Am
Download deze mp3!
 
  Oefening B
 
Wanneer je de grepen "Asus2" met "Em" en "Am" met "E"afwisselt verplaats je de beide vingers samen een snaar lager. Dit oefen je best eerst afzonderlijk! Voor deze oefening is het noodzakelijk om alle akkoorden met hun naam en greep eerst van buiten te leren.
Slagritme:
Oefening:
 
Am
E
Asus2
Asus2
Am
E
Asus2
Asus2
Em
Em
Am
Am
Em
Em
Asus2
E
Am
E
Asus2
Asus2
Am
E
Asus2
Asus2
Am
Download deze mp3!