OVER DE CURSUS:
 
   
   
   
 
 
   
   
   
     
 
DE WORKSHOPS:
 
   
 
Am / Asus2 / Em / E
 
     
   
 
Dsus2 / Dm
 
     
   
 
C / G7
 
     
   
 
E7 / A7
 
     
   
 
D7 / A / Amaj7 / Dmaj7
 
     
   
 
D / G
 
     
   
 
Fmaj7 / F
 
     
   
 
C7 / Cadd9 / Cmaj7 / B7
 
     
   
 
Het Powerchord
 
     
   
 
Doorschuifakkoorden:
klein / groot
 
     
   
 
Doorschuifakkoorden:
klein7 / groot7
 
     
   
 
Doorschuifakkoorden:
majeur7
 
     
   
 
9-akkoorden
 
     
   
 
Sus4-akkoorden
 
     
   
 
Verminderde &
half verminderde
 
     
   
 
Vermeerderde
 
     
   
 
Slash akkoorden
 
 
 
  Klik om het forum te openen !  
     

© 2004-2013 Mark Fontaine


WELKOM IN ONZE AKKOORDEN CURSUS!
 

Algemene inleiding op de cursus

Deze pagina kan je ook downloaden in een printbare pdf-bestand:

Allereerst verwijzen we hier naar Wikipedia voor een overzichtelijke definitie van het woord "akkoord" in de muzikale betekenis:

Klik hier om ze te lezen!

I
n deze inleiding verschaffen we alle basisinformatie die je nodig hebt om deze cursus op een gestructureerde wijze te doorworstelen. Het is zeker niet onze bedoeling om jullie bij elke workshop op een hoop leeswerk te tracteren. Daarom vatten we op deze pagina alle benodigde informatie even samen.
Deze inleiding bevat volgende onderwerpen:

Er zijn dikwijls ook verschillende versies van de akkoordgrepen mogelijk, maar we kiezen meestal een eenvoudige wijze, zonder rekening te houden met de klank. Later kan je ook de moeilijkere (meestal beter klinkende) versies leren.

Wanneer je de workshops oefent hoor je eerst het slagritme. De tweede mp3-playerzal je een volledige begeleiding laten horen. In het begin hoor je bij de eerste workshops ook meestal de gitaarpartij die je zelf moet spelen maar deze valt na enkele maten weg. Daar moet je zelf alleen verder... Alvorens je aan één van de vele oefeningen begint neem je best eerst de grepen afzonderlijk op je gitaar. Wissel ze onderling verschillende malen af om de akkoordenwissels te oefenen. Zoek hiervoor naar verschillende combinaties. Blijf dit oefenen tot je het echt vlot kan en speel daarna pas het oefenschema verschillende malen door tot je ze op een vlotte manier tot een goed einde kan brengen. Wanneer dit lukt zal het pas mogelijk zijn om met de begeleidingen mee te spelen.

De muziekwerkjes op deze site zijn zeker de moeite waard maar je kan best ook proberen om eigen akkoordencombinaties te maken. Kennis heb je daar in eerste instantie niet voor nodig; alleen een paar goede oren. Wees dus creatief!

Wil je snel beter worden? Daar bestaat maar één echt werkend middel voor:
Oefen, oefen en oefen!

Wij wensen jullie alvast veel muzikaal plezier met onze cursus!
Namens het akkoord.be™ team
 


Hoe werkt de mp3-player?

Met onze mp3-player kan je alle muziekfiles voor de cursus afspelen.
Bij elke oefening tref je er telkens twee aan: één met een voorbeeld van de slag die je zelf zal spelen en één met de hele oefening, waar je met een complete begeleiding mee kan spelen.

OPGELET! Om deze player te gebruiken heb je adobe flashplayer nodig.
Klik hier om de downloadpagina in een nieuw vanster te openen.De muziek starten met de player:
Wanneer je een workshop opent ziet de player eruit als in bovenstaande afbeelding. Wanneer je op de play-knop klinkt zal de mp3 geladen worden, gedurende het laden verschijnt in het linker venstertje het reeds geladen %. Daarna zal de mp3 onmiddelijk afspelen.
Elke oefening speelt automatisch 20 maal na elkaar. Zo hoef je tijdens het oefenen niet steeds opnieuw op de startknop te klikken.
Met de stopknop kan je het afspelen vervroegd stopzetten...

De volumeregeling:
Klik je op het kleine grijze driehoekje rechts, naast de "stop" knop, dan gaat er onder de player een volumeslider open. Zo kan je snel het volume aanpassen binnen onze website.
Deze slider kan je ook sluiten door nogmaals op het driehoedje te klikken.

Hoe het slagritme lezen?

Hieronder zie je de uiteenzetting van de notatie die we gebruiken om de slag- of ritmepatronen aan te duiden. Indien je geen ritmenotatie kan lezen kan je best goed naar het voorbeeld luisteren om het daarna gewoon na te spelen. Lijkt het slagritme bij sommige workshops te snel of te ingewikkeld? Dan kan je deze ook door een makkelijkere vervangen uit een vorige workshop. Het beste oefenmiddel is misschien wel om eerst de workshop te oefenen met één slag per maat. Zo kan je je eerst volop concentreren op de akkoordenwissels voor de linkerhand.


Maatcijfer: Dit geeft het aantal tellen aan per maat, in ieder voorbeeld hoor je telkens eerst een maat de eerste tel en de derde en daarna nog een maat met vier tellen.
Neerslag: Hierbij sla je de snaren met een pluctrum aan van de laagst klinkende snaar naar de hoogst klinkende toe. Let wel: aanslaan, niet strijken. Hier kan je best alle snaren raken in één korte slag.
Opslag: Hierbij sla je de snaren met een pluctrum aan van de hoogst klinkende snaar naar de laagst klinkende toe. Let wel: Bij een opslag raken we best maar twee of drie snaren, dit geeft een luchtere klank tegenover de zwaardere opslag.
Het herhalingsteken: Bij een herhalingsteken moeten we de passage herhalen van het vorige (omgekeerde) herhalingsteken. Bij de meeste workshops staat na het herhalingsteken aangeduid hoeveel keer je deze passage dient te herhalen. (bvb: 6x)
Optionele noot: Mag je kiezen of je deze e in de slag bijspeelt. In het voorbeeld zal je deze er soms en soms niet bijhoren. Je mag uiteraard zelf ook cominaties maken. Wees creatief!
Basnoten aanslaan: Bij een lager genoteerde noot slaan we enkel de onderste bassnaren aan. Meestal komt deze overeen met de noot uit de letterbenaming van het akkoord. (bvb: bij het A-akkoord slaan we de open vijfde snaar aan of de "la".
Deadnote of dempslag: Bij een deadnote spelen we de slag van de rechterhand gewoon terwijl we met de vingers van de linkerhand de snaren lichtjes opheffen. We drukken deze dus niet door tot tegen de hals van de gitaar. Zo krijgen we een gedempt geluid te horen. Wanneer we teveel open snaren in het akkoord spelen kunnen we ook de overige snaren dempen door één van de niet gebruikte vingers lichtjes tegen de open snaren te houden.


Letterbenamingen lezen

De letters vervangen de notennamen. Deze letter (steeds in hoofdletter) staat altijd voor de noot waarop het akkoord gebouwd zal worden:

A = la       B = si       C = do       D = re       E = mi       F = fa       G = sol

Leer best deze letterbenamingen snel uit geheugen, dit zal je in de cursus nog nodig hebben. Vanaf workshop IX zal het belangrijk zijn om deze letterbenamingen ook op je gitaar te vinden.

Voor veel van deze akkoorden worden in verschillende boeken ook andere symbolen gebruikt. Wij maken in deze cursus altijd gebruik van 1 mogelijkheid.
Hiernaast krijg je nog een kort overzicht van verschillende notaties voor veel gebruikte akkoorden met als voorbeeld het akkoord van la.

E en "m" achter de hoofdletter duidt een mineur (klein) akkoord aan (klinkt triestig), zoniet is het een majeur (groot) akkoord (klinkt vrolijk)

E en cijfer bij het akkoord wijst op een extra noot die erbij komt, nl. de zoveelste noot te vertrekken vanaf de grondnoot. vb. C7 = een C-akkoord uitgebreid met de zevenste noot vertrekkende van de C=do. Waarom dit "sib" en niet "si" is gaan we jullie voorlopig besparen.

S taat er "sus" of "add" bij, dan is het akkoord uitgebreid (sus = suspended = uitgebreid; to add = toevoegen) met de noot die het cijfer aanduidt.
bvb. Dmsus2 = Dmadd2 = Dm + mi.
Klein akkoord = Am
A-
Ami
Amin

Groot akkoord = A


Klein7 akkoord = Am7
A-7
Ami7
Amin7

Groot7 akkoord = A7


Majeur7 akkoord = Amaj7


Oefen het lezen van letterbenamingen met onderstaande trainer!

Klik op het screenshot hiernaast om de letterbenaming trainer in een nieuw venster te openen! Deze trainer is Engelstalig...

Dank aan Ricci Adams voor het ontwikkelen van deze schitterende software!
Zijn site:http://www.musictheory.netAkkoorddiagrammen lezen

Een akkoorddiagram is een tekening van de hals van de gitaar waarop aangegeven wordt waar je de vingers van de linkerhand neer moet zetten.
Hiernaast zie je een voorbeeld van een akkoorddiagram zoals je ze in deze cursus zal tegenkomen.
Alle mogelijke symbolen staan erbij uitgelegd. De eerste (hoogst klinkende) snaar staat het meest rechts, de zesde (laagst klinkende) snaar staat het meest naar links genoteerd.

 Waar liggen welke noten op je gitaar?

In het diagram hiernaast zie je alle noten (letterbenamingen) die je in de eerste 12 vakjes op je gitaar zal terug vinden.

Een " # " achter de letter is een halve toon hoger. (d.w.z. 1 vakje opschuiven in de richting van de klankkast)

Een " b " achter de letter is een halve toon lager. (d.w.z. 1 vakje opschuiven in de richting van de kop van de gitaar)


Klik hier om een afdrukbare versie (pdf) te downloaden!

Om onderstaande snaren te onthouden kan je het volgende makkelijke zinnetje van buiten leren:
"Een Aap Die Geen Bananen Eet"

 

Music trainers (incl. gitaarhals trainer!!!)

Met onderstaande trainer kan je oefenen op het lezen van de noten op de gitaarhals. klik op onderstaand screenshot om het programma te downloaden.Dit is een zeer compleet trainingsprogramma, hieronder lees je welke mogelijkheden er nog zijn binnen het programma:

  • Noten lezen trainer
    Sleutel lezen trainerInterval lezen trainerTriool lezen trainerGehoortrainer: intervallen Gehoortrainer: toonladders Gehoortrainer: akkoordenGitaarhals lezenKlavier lezenBrass trainerChord calculator
  • Muziekpapier generator
Dank aan Ricci Adams voor het ontwikkelen van deze schitterende software!
Zijn site:http://www.musictheory.net
De vingers van de Linkerhand

De vingers van de linkerhand duiden we
aan met cijfers:

1
=
wijsvinger
2
=
middenvinger
3
=
ringvinger
4
=
pink


Het plectrumspel

Hou je plectrum tussen duim en wijsvinger vast. Laat ze zo'n halve centimeter onder je vinger uitsteken. Doe elke aanslag steeds vanuit je pols, hou je arm ontspannen ik laat je pols vrij mee bewegen om een ontspannen aanslag te bekomen. We gebruiken twee verschillende symbolen voor opslag en neerslag. Meer info hierover kan je nalezen bij de uiteenzetting over de ritmische symbolen.